РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ

РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ СТЕПЕНА УГОСТИТЕЉСКО-ТУРИСТИЧКИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕРЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ СТЕПЕНА УГОСТИТЕЉСКО-ТУРИСТИЧКИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ

У периоду од 17.04.2015 до 18.04.2015. Трговинско угоститељска школа „Тоза Драговић“  у Крагујевцу била је домаћин Републичког такмичења ученика трећег степена угоститељско – туристичких школа Србије.

Ово такмичење окупило је 28 средњих стручних школа. Такмичило се 68 ученика образовних профила: кувар, конобар и посластичар. Кувари су се такмичили у две такмичарске дисциплине: куварство са практичном наставом-припрема јела по менију и припрема јела по избору. Конобари су се такмичили у дисциплини  услуживање са практичном наставом, а посластичари у посластичарству са практичном наставом. Такмичење се одвијало   у хотелу „Зеленгора” и хотелу „Шумарице“.

Наша школа  била је једна од 28 средњих стручних школа учесница. Ученици 35 одељења Борислав Магарашев, Теодор Алар и Денис Давид учествовали су у две такмичарске дисциплине: куварство са практичном наставом - припрема јела по менију и припрема јела по избору и услуживање са практичном наставом. Постигнути су, с обзиром на конкуренцију, добри резултати: у категорији-јело по избору (пуњени пилећи филе са сосом диабл) ученик Денис Давид освојио је девето место, док је ученик конобар Борислав Магарашев на практичном делу дисциплине услуживање са практичном наставом (услуживање јела по менију) био шести. Трећи ученик Теодор Алар, који се такмичио у дисциплини припрема јела по менију, није успео да заврши припрему такмичарског менија, због нехотичне повреде на раду при самом крају задатка.Процењено време, од стране комисије, до завршетка овог рада у тренутку повреде, било је четири минута, док је код осталих такмичара то било 50 минута, такође у датом тренутку мерења. Правилник је у овом случају предвиђао дисквалификацију нашег ученика. Због тога смо одмах уложили жалбу како ученик не би био оштећен. Нађено је компромисно решење: вреднован је изузетан квалитет до тад припремљених јела, те је ученику уручена диплома као и свим другим такмичарима, док је, са друге стране, испоштован Правилник тиме што ученик није оцењен, али није ни дисквалификован, већ је овај преседан оквалификован као: одустао због повреде.

Овом приликом похваљујемо ученике који су учествовали у овом такмичењу: Борислава Магарашева, Дениса Давида и Теодора Алара, због труда, ангажовања и ентузијазма који су уложили у представљању наше школе. Такође, захваљујемо и њиховом ментору, професору Милану Малетићу, који је учествовао у припреми ученика.

 

Душко Вокић, професор

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • a1
  • a2