Предавањe „Женско предузетништво“ - израда куглофа

Kuglof Natasa 17 03 2017 027У медијатеци Економско - трговинске школе, 17.3.2017. године одржано је предавање из области предузетништва, са акцентом на женско предузетништво. Наша шармантна, енергична и необична гошћа била је госпођа Смиљана Ратко. На почетку предавања Смиљана се обратила присутнима речима: „Има много оних који воле да праве колаче. Мало мање је оних који то умеју да раде.“  Свакако, морамо да признамо, на основу свега што смо видели и чули, да је Смиљана прави мајстор свог заната.

Смиљана Ратко  из Кикинде једина у нашем граду (а и шире) годинама с љубављу израђује куглофе.  У укусу њених слатких креација не уживају само јешне Лале него и гурмани широм света, од Новог Зеланда до Бразила и од Русије до САД-a. У „универзални моделирани колач“, како га она зове, који не може да се пореди ни са једним другим, Смиљана се заљубила кад је имала само пет година. Наиме, гледајући у кесицу прашка за пециво на којој је био куглоф пожелела је да и сама направи овај колач. Много година касније је од Немице Магдалене Кастори добила оригиналне модле за куглоф и тако започела свој посао у који је очигледно заљубљена.

Смиљана је присутне упознала са историјатом куглофа, врстом и наменом модли за куглоф, срдачно и весело одговарала на питања публике. Упознали смо се са веома интересантним подацима, нa пример да мање упућени мисле да се у куглоф ставља само суво грожђе. Сазнали смо да постоји више од 4.000 рецепата за овај колач. Куглоф који има шећер у праху, суве смокве и грожђе паше уз црно вино. Док га једете, можете да се нађете у Италији. У колачу са кандираним воћем и глазуром од чоколаде Немци највише уживају. „ Док се сладите куглофом, можете да обиђете цео свет“  - открила нам је Смиљана. Такође, једна од занимљивости је била да су за куглоф знали и стари Римљани. Модле за куглоф пронађене су на подручју њиховог царства. Куглоф, иначе, својатају Немци, Аустријанци, Италијани и Французи. Овај укусни колач  су током 17. и 18. века себи могле да приуште само добростојеће породице.

Предавању је присуствовало укупно 36 ученика наше школе, уз напомену да су  сви ученици одељења I4 - кувар-конобар (у складу са темом) присуствовали предавању. Такође, присутне су биле и колеге Васа Микалачки, Катица Рајков и Емилија Јанков.

На крају предавања, гошћа је свим учесницима поделила куглофе, наводећи да увек када иде у госте, уместо цвећа и вина, са собом понесе домаћину куглоф који сама прави. На тај начин најбоље презентује себе и свој рад.

У Кикинди, 21.03.2017. године                                           Наташа Вучковац, проф.

Kuglof Natasa 17 03 2017 029  Kuglof Natasa 17 03 2017 030  Kuglof Natasa 17 03 2017 032  Kuglof Natasa 17 03 2017 037