Хуманитарна акција „Сви за Јовану Војиновић“

Humanitarna predstava - Sve za JovanuХуманитара акција „Сви за Јовану Војиновић“

1. Идеја о хуманитарној  акцији јавила се на премијери омладинске позоришне представе „Продавница за самоубиства“ коју је реализовала Канцеларија за младе града Кикинде у режији Тање Дошен Калезић,а одржана је 18.децембра 2014.године, у Народном позоришту у Кикинди. Представа је застрашујућа и топла у исто време, са јасном поруком о вредности живота и потреби да пружамо помоћ младима у превазилажењу препрека на које наилазе, а које је понекад тешко самостално савладати. Тада сам знала да ћу представу топло препоручити својим колегама и ученицима школе.

2. Договори са Биљаном Стојановић, координаторком Канцеларије за младе, почели су већ у децембру након премијере, али тада још нисам имала идеју да ће се и ова представа играти у хуманитарне сврхе (нарочито зато што смо са Канцеларијом имали јако лепу сарадњу приликом извођења прошлогодишње представе „Али стварно, љубав је све што ти треба“, када су се одрекли прихода ради пружања помоћи материјално угроженим ученицима наше школе) .

3. Почетком другог полугодишта, 15.јануара, сазнала сам од Зоре Гавранчић, одељењског старешине 12, да је њена ученица, Јована Војиновић, за време распуста, у критичном стању пребачена у Италију на лечење и да се чека компатибилна јетра ради  трансплантације.

4. Директор се сложио да спроведемо у школи хуманитарну акцију прикупљања материјалних средстава, јер се породица налази у тешком стању. Председник Ученичког парламента, Никола Секулић, и координатор за рад са Ученичким парламентом, професор Драган Голић, потрудили су се да акција добије што већи замах. Затим су ту идеју наставиле да шире одељењске старешине, наставници и сви други запослени.

5. Биљана Стојановић и цела глумачка екипа, сложили су се да одиграју представу бесплатно за Јовану, иако су у децембру, након премијере, имали сасвим друге планове. Планирали су да, играјући представу, прикупе новчана средства која би их одвела на омладинске позоришне фестивале на регионалном и националном нивоу. Упознати са Јованиним мукама, одустали су од својих циљева схватајући да је борба за Јованин живот много значајнији циљ.  Рекли су „Све за Јовану“и тако је ова акција и добила свој званични слоган.

6. А ко је Јована Војиновић? Јована је одлична ученица првог разреда Економско-трговинске школе, без иједног оправданог и неоправданог изостанка. У основној школи, у Накову, била је ђак генерације. 

Никада није била болесна. Проблеми су кренули јесенас када су јој пожутеле беоњаче, осетила је замор, ноге су почеле да отичу и почела је нагло да се гоји. Тада је пребачена на лечење у Тиршову болницу у Београду. У Италију је пребачена хитно, из Београда, када су бубрези почели да отказују, а то је било за време зимског распуста. Тада је констатовано да се мора извршити трансплантација јетре, јер дете болује од тешког облика пропадања јетре .

7. Док су се Јована и лекари борили за Јованин живот, а њени најближи страховали за исход, ми смо наставили да радимо на реализацији прикупљања помоћи. Остали су технички детаљи. Где да се  представа одигра кад се згарада позоришта у Кикинди реновира и до пролећа неће бити за употребу? Мађарски дом „Еђшег“ уступио нам је свој простор. Све договоре са њима  уредила је Биљана. Нису наплатили чак ни своје ангажовање.

8. Ми смо се у школи   латили посла да организујемо ученике, да попунимо салу, да прикупимо новац, а да настава не трпи. Почетак наставе померен је сат и по раније. Представа је одиграна 19.02.2015. у 17 часова. Акцију су пропратили медији.

9. Јованина другарица, такође Јована, али Вученовић,  снимала је целу представу телефоном и путем Фејса проследила је у Италију. Тако је и Јована Војиновић пратила шта се дешава у Кикинди.

10. Шта да кажемо? Сви заједно, како то једино и ваља и може, прикупили смо 42000 динара. Новац је уплаћен на Јованин текући рачун 23.02.2015.године.

11. Директор је позвао привреднике града да се укључе у ову акцију. Молбе су послате на десетак адреса. Очекујемо да ће се и на овај начин прикупити потребна средства.

12. У међувремену, сазнали смо и лепе вести. Јованино здравствено стање је кренуло на боље. Јована се опоравља. Лекари кажу да трансплантација јетре више није неопходна и да ће лековима успети да Јовану излече. Али, лечење ће се спроводити у Италији, у Бергаму, трајаће најмање 3 месеца, а трошкове лечења сносиће породица сама.

13. Овакве информације уливају наду у оздрављење, а у исто време стављају породицу у нове муке због којих ова хуманитарна акција треба да се настави.

14. То су препознали Школски спортски савез, Канцеларија за младе и Кошаркашки савез Србије који организују турнир „BASKET 3Х3 KIKINDA 2015.“ под слоганом „СНАГОМ МЛАДОСТИ ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ“. Турнир ће се играти 11.марта са почетком у 12 сати у сали Партизана.

15. Дођите, чекамо вас!

 

Психолог Школе

Катица Рајков

 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • a1
 • a2
 • a3
 • a4