Достигнућа младих


И З В Е Ш Т А Ј
О УЧЕШЋУ УЧЕНИКА ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКЕ ШКОЛЕ НА ТАКМИЧЕЊУ

 

Дана 24.02.2010. године, у Конгресном центру Мастер у Новом Саду, у оквиру пројекта „Вештине у пракси", а у организацији British Councila и Достигнућа младих, одржано је такмичење средњошколаца из области социјалног предузетништва.

 

На такмичењу су учествовали следећи ученици Економско-трговинске школе:

 - Јована Јаковљевић, Јелена Грујин и Марко Француски из 21

 - Биљана Баста, Ратка Терзин и Никола Радонић из 23

 - Јован Радојчин, Бранислава Билбија, Ненад Карановић и Јована Ђукановић из 32

 - Имре Биро, Бојана Јањић и Жолт Бодо из 35

 - Немања Симанић и Александар Рељин из 42

 

Ученике су пратили Томислав Бартолић, директор Школе, Владимир Влашић, инструктор у организацији Достигнућа младих, професори-ментори Вук Влашић и Јасна Грбић.

Ученици средњих школа из Новог Сада, Сомбора, Зрењанина, Футога, Бачке Тополе и Кикинде су имали задатак да реше практичан проблем из области социјалног предузетништва, односно, да осмисле бизнис идеју изводљиву у пракси, са акцентом на запошљавање маргинализованих друштвених група. Методом случајног избора, формирани су тимови који су, уз помоћ ментора из бизнис сектора, за свега неколико сати осмислили решење проблема и презентовали своје решење у облику бизнис плана.

Победничка екипа коју си чинили ученици наше школе, Имре Биро, Биљана Баста и Јован Радојчин и ученик школе из Футога, Милан Стојаковић, под слоганом „Заједно 7 до 77", је имала идеју да оснује социјално предузеће које би повезало децу бец родитељског старања и старе и болесне људе.

Ученица наше школе, Бранислава Билбија је била чланица екипе која је освојила треће место.

Победници такмичења су се квалификовали за регионално такмичење на коме ће учествовати осамнаест земаља из Југоисточне Европе, а које ће се одржати априла месеца у Београду.

Презентацији ученичких идеја су присуствовали британски амбасадор у Србији, Стивен Вордсворт, представник USAIDa за Јужну Европу, директорка British Councila, као и представници банака и успешних компанија из наше земље.