Дани лудаје и још по нешто

Дани лудаје и још по нешто

Сваке године, средином месеца октобра, Кикинда постаје на пар дана (епи) центар Европе и то захваљујући једној здепастој, помало и незграпној биљци – лудаји. Она је знана као тиква, бундева, мисирача, дулек, али само у нашем делу Војводине зову је лудајом. Ко још није чуо за ону чувену: „Попнеш се на лудају и видиш Кекенду“. Пратећи са великом пажњом активности Туристичке организације општине Кикинде које су се тицале овогодишњих Дана лудаје, поготово оне везане за угоститељство, ученици на смеровима конобар и кувар вредно су вежбали у својим школским практикумима и објектима у којима су на редовној пракси, ишчекујући моменат, само моменат, који ће показати њихову стручност и напоран рад.

Жеља је била увеличати свечаност и учествовати у манифестацији која је Кикинду ставила у центар свих дешавања у овом делу Европе. „Чекај ме и ја ћу сигурно доћи“, рекао је једном неко. Конобари и кувари су чекали, и дочекали. Уследили су позиви, не један, већ два. Први, од општине Кикинде. Други, од Општег удружења предузетника Кикинда. У свечаној сали општине Кикинде, наши конобари, ученици II5 разреда, су имали ту част да услужују на  свечаном пријему, коктел партији, са око 200 званица, бројне госте, представнике братских градова и амбасада, републичке посланике, житеље суседних земаља Румуније и Мађарске, али и министре Бранка Ружића и Игора Мировића. Обављајући свој посао часно и одговорно, одговорили су највишим захтевима струке везаним за тако специфичан вид услуживања као што је услуживање овог, највишег нивоа. За наше ученике – конобаре: Владимира Беложанског, Борислава Магарашева, Ану Француски, Соњу Сремац, Јовану Баковљев, Николу Бајић, Николу Дракулић није било довољно речи хвале од стране најпозванијих, почевши од секретара Председника општине г-ђе Аделе Петров, шефа кабинета Председника општине г-ђе Драгане Ђурашковић, до гостију нашег града. Тренутак за памћење и сузе: зацакљених очију и збуњених лица ученици као да су се питали да ли су те речи, велике и њима ретко упућиване, лепе речи, упућене њима. За поштовање је била младост, лепота и ангажованост наведених ученика. Понос наше школе и будућност нашег града.

Са друге стране, след догађаја је учинио да наши ученици-кувари не остану дужни својим колегама. Удружење предузетника Кикинда је организовало дечију радионицу под називом „Пита од лудаје“. Идеја је била да деца основних школа праве питу, наравно под стручним надзором, како због саме технологије рада, тако и због превенирања нежељених а могућих повреда услед употребе куварских оштрица. Затражена је помоћ наше школе, коју смо ми са радошћу прихватили. Одабрани су кувари-ученици Верица Колданов, Ружица Сремчев, Денис Давид и Валентина Весков, сви из II5 разреда. Будући да је у току реализација пројекта Друга шанса, у оквиру функционалног образовања одраслих, чији је учесник наша школа, у помоћ нам је прискочио полазник обуке за кувара истог пројекта Бранислав Возић, који је својим шармом и искуством помогао да се деца ослободе приметне треме. Постављена је бина на тргу, са столом на којем су ученици требали да спремају питу од лудаје, а онда дозволе деци основних школа да се поигравају кувара. Цика и радост ове деце је била неописива. Негде око пола једанаест, у суботу 12. октобра, ученици Денис Давид, Верица Колданов, Ружица Сремчев и Валентина Весков, у пратњи полазника Друге шансе кувара Бранислава Возића, а у пратњи њиховог наставника, пењу се на бину. Поново чаролија: новинарка задужена за вођење програма Весна Бојић, потпуно је затечена. У присутном народу престаје жамор, гледају у бину. Новинарка то искусно примећује и гласно пита: „Зар Кикинда и ово има?“ и одмах, на лицу места и неопозиво заказује снимање Клин чорбе у кабинетима школе. Деца да се виде, треба да се чује за њих... непрестано овај новинар ВК телевизије понавља. Опет лепота, младост, бљештавило униформи и симпатична сметеност, опет сва раскош талената које наша школа има. Сав план везан за разговор, сва припремљена питања сада немају важности и новинар води неусиљен и потпуно неискреиран разговор са наставником ове деце. Пљуште обећања о поновном сусрету, верујемо искрена. Тај дан и следећих дана били смо засути позивима, личним похвалама, најбољим жељама. Ипак рецепт, боље речено тајни састојак, пите од лудаје нисмо открили. Нећемо ни овог пута. Можемо тек рећи да га није тешко открити, ваљало би се само мало потрудити, јер куца на свачија врата. За крај овог дела, поновимо још једном имена ове деце: Валентина Весков, РужицаСремчев, Денис Давид, Верица Колданов. Име полазника обуке за кувара Друга шанса је Бранислав Возић.

Пред крај да напоменемо да ово није први пут да су наши ученици ангажовани од стране општине Кикинде, на обострано задовољство. Овогодишња сарадња поводом Дана лудаје само је последица рада генерације ученика-конобара, сада свршених конобара и бивших ученика Економско-трговинске школе. Наши бивши ученици-кувари Андреа Детари, Марко Колданов и Дејан Вучиновић, ове 2013. године, на Трећем међународном такмичењу у спремању средњевековних јела Европе одржаном у Новом Бечеју, освојили су прво место са победничким јелом Пилетина а ла Стефан.

 

Такође су остварили запажен успех на 10. Републичком такмичењу из Куварства. Бивши ученик наше школе Бранислав Жеравица освојио је 13. место на истом такмичењу у категорији Услуживања са практичном наставом, од укупно 38 такмичара, што је велики успех имајући у виду чињеницу да је то прво учешће школе на такмичењу.

Душко Вокић, професор

 

  • 1
  • 2
  • 3