Матурска екскурзија

Матурска екскурѕија - ЕТШ КикиндаМатурска екскурзија

Братислава-Праг-Карлове Вари-Беч

Екскурзија  Братислава - Праг - Карлове Вари - Беч реализована је од 26.09. до 29.09.2013. године. Екскурзија се реализовала преко туристичке агенције Гранд Турс из Новог Сада. На екскурзију је ишло 19 ученика из одељења IV2 и 23 ученика из одељења IV3, одељењске старешине Нада Иветић и Зора Гавранчић.

 

Кликните да бисте преузели Power Point презентацију екскурзије. (25 MB)

 

Садржај путовања:

1. дан – Полазак аутобусом у 05:00 сати. Путовање аутобусом Кикинда-Мокрин-Хоргош преко Мађарске до Братиславе. У поподневим сатима стигли смо у Братиславу, прошетали се романтичним улицама старог дела града, а потом је уследило слободно време.  У Праг смо стигли у вечерњим сатима, а онда  смо се сметили у хотел са четири звездице „Топ“ који се налазио у ширем центру града. Деца су била смештена на првом и другом спрату у двокреветним и трокреветним собама.Отишли смо на  вечеру, а онда и на ноћење.

2. дан - Након доручка отишли смо на целодневни излет у Карлове Вари, једну од најпознатијих бања у централној Европи. Слободно време смо искористили за индивидуална разгледања. Повратак у Праг био је око 18 сати. Уследила је вечера,а потом и организована посета дискотеци. Ноћење и друге вечери било је у хотелу Топ, у Прагу.

3. дан – После доручка,  кренули смо у разгледање Прага уз пратњу водича агенције Станка Суботића. Обишли смо многе знаменитости: прашки дворац Храдчане, катедралусв. Вида, базиликусв. Ђорђа, Малу  страну, Карлов мост и бисту Карла IV, Старомесне намјести, астрономски сат  – Орлој, Тинску цркву, Вацлавске намести са спомеником Св. Вацлава, Крижикову фонтану, Клементинум – народну библиотеку, Лобкович палату, Карлов универзитет. У поподневним сатима возили смо се туристичким  бродићем по Влтави. После слободног времена, вратили смо се у хотел, затим отишли на вечеру, а онда и на ноћење.

4. дан -  Након доручка у 08:00 часова кренули смо ка Аустији и Бечу. Око 12:00 часова стигли смо на Чешко-Аустријску границу где смо могли да обиђемо тржни центар. Око 14:00 сати прошетали смо се Бечом, прошли смо кроз  Хофбург капију победе, видели  споменик надвојводи Карлу од Аустрије на Тргу хероја,  прошетали Тргом Марије Терезије где смо видели природњачки музеј, комплекс палата Хофбург, у којој се се налази званична резиденција председника Аустрије, споменик Светом Тројству или „Стуб куге“, посетили смо катедралу Светог Стефана. Око 22:30 стигли смо у Кикинду.

Коментар: Агенција Гранд Турс је испунила очекивања ученика и наставника, сваки тренутак  наше екскурзије  био је испуњен. Ученици су имали мало слободног времена. Хотел је је задовољио очекивање ученика у вези са хигјенским условима,  а гастрономски је задовољио потребе младих. Туристички водич је све време био са нама од почетка путовања до краја. Својим причама из историје, географије па и економије туристички водич је заинтеросовао  ученике за Словачку и Чешку привреду. Професорица Зора Гавранчић је ученицима приближила економију Чешке и Словачке подацима Привредне коморе која је указала на тесну сарадњу Србије, Чешке и Словачке. Возачи су били спремни за договор, са вишегодишњим искуством. Докторица Весна Томин је у сваком тренутку пружала несебичну помоћ ученицима. Ученици су били примерни, поштовали су договор,  културни. Све похвале за наше ученике!

Зора Гавранчић, професор

 

Путопис

Пред пут у Братиславу, Беч и Праг, на часовима енглеског језика смо се упознавали са тим прелепим и великим градовима. Братислава нам је била прва дестинација. Главни град Словачке, удаљен је 60 километара од Беча, главног града Аустрије.

Наша матурска екскурзија је почела 26.09.2013.године, полазак аутобусом у 05:00 сати.

Први дан наше екскурзије смо провели у Братислави. По доласку, кренули смо у разгледање града. Посетили смо неке од најбитнијих грађевина Братиславе. Катедрала Светог Мартина, палата Грасалкович, Главни трг, Редута, Народно позориште, обилазак братиславког дворца. Били смо одушевљени њеног лепоти, али то је био тек почетак онога шта нас чега. У касним поподневним часовима стижемо у Праг. Смештени у хотелу ,,Топ“, који се налази у ширем центру града.

  

Други дан... Након доручка кренули смо на целодневни излет за Карлове Вари, једну од најпознатијих бања у овом делу Европе. У Карловим Варима смо видели прелепе грађевине, хотеле, шеталишта. Најзанимљивији део ми је био млин Колонада, као и парк Колонада, који је некада служио као шеталиште за павиљон, који је срушен 1960. године. Ту се налазе три лековита извора, односно, одмах испод крова тих колонада.

Те вечери имали смо и журку, у једној њиховој дискотеци. У дискотеци је владала опуштена атмосфера, видели смо наше вршњаке, њихов начин забаве, и чули њихову музику.

 

Трећи дан, ближи се крај наше екскурзије... Веома напоран дан, али један од најлепших дана на екскурзији. Обилазак Прага, и вожња бродом, реком Влтавом.

За њега кажу да је најлепши европски град. Широке улице, хладни ветар са Влтаве који вам немилосрдно дува кроз кости, прелепе грађевине које се могу наћи само у овом малом рају. Све је то Праг, златни град.


Основан је још у деветом веку, а напредак је доживео за време владавине краља Карла IV. Овај дивни град је толико тога поднео на плећима. Разне револуције, социјализам, комунизам, али се он и даље гордо држао, а његових 1,5 милиона становника могу о томе да испричају безбројне приче.

Цео град је заиста препун двораца, синагога, цркви. Туристи обично обилазе оне највеће, али и она најмања је толико лепа, има своју занимљиву причу, изазива ваш уздах одушевљења.

Стари, уједно и најинтересантнији део града је огроман, нама је тај један дан био премало да обиђемо само најважније знаменитости, и поред непрестаног ходања. Ту су Старо Место и Мала страна, дели их река Влтава, а спаја незаборавни Карлов мост, са својих 30-так грандиозних статуа. Са моста се пружа леп поглед на реку, на околна брда међу којима је најромантичнији свакако поглед на Храдчане, који доминирају силуетом града. Ако сте икад маштали о дворцима из бајке, сигурно сте замишљали баш овакву слику.

 

Свакодневно се одржава безброј представа, изложби, разних уличних догађања.

Чеси су миран народ, без галаме и гужве крећу се кроз град, било да иду на посао и с посла, у школе, у куповину… Нигде нервозе, вике, псовке, и кад видите колону аута нико  не труби, сви стрпљиво чекају свој ред, увек дају предност пешацима, поштују знакове, семафоре. Ми, ненавикли на такве призоре нисмо се могли начудити.

Можда не прате моду толико нападно као ми, не држе у рукама телефоне као ми, али изгледају насмејани и задовољни. Кажу да су Чеси народ који пуно чита, заиста у трамвају сви читају књиге, у парковима седе на клупама и читају.

У послеподневним сатима, дошла је на ред и вожња бродом.. Прелеп призор, мостови... Вода је била кристална, а ми одушевљени вожњом, и свим грађевинама које смо видели док смо пловили.

У касним сатима, вратили смо се у хотел, преморени од напорне шетње, отишли смо на последњу вечеру. Паковање... Најгори део, тужни што одлазимо, али ипак срећни јер смо видели најлепши град у Европи и што ћемо видети још један предиван град - Беч.

Четврти дан... Након доручка, одјава из хотела и полазак за Србију. Након неколико сати путовања, стижемо у Беч.

Бечка државна опера једна је од знаменитости на бечком Рингу, најважнија оперса кућа Беча и једна од најпознатијих на свету. Налази се у самом центру Беча у непосредној близини чувеног музеја Албертина и хотела Сахер. У Бечу смо такође посетили и Природно-историјски музеј који је супруг Марије Терезије, купио је од Фиренчанина, у то време највећу збирку натуралија, међу којима се налазило око 30.000 примерака, највише пужева, корала, шкољки, драгог камења и минерала.

 

Обилазак Беча је трајао два сата, након тога, следи пут ка Србији...

Ученица Марија Блажић, IV3

 

 

Братислава, Праг, Беч...

Неколико дана пре поласка, на ту дугоочекивану екскурзију, сви смо били толико узбуђени да нисмо могли да учимо, слушамо, чак ни да спавамо.

Коначно смо дочекали полазак.

Kренули смо 26.09.2013. из Кикинде на незаборавно путовање. У плану је било да прво посетимо Братиславу, главни град Словачке, а затим наставимо путовање према Чешкој.

Посету Братислави памтим по њеној главној турстичкој атракцији, а то је дворац Храд који се као неки чувар налази ,,изнад" Братиславе и Дунава. Дворац је једно од ретких места одакле се виде три државе: Аустрија, Мађарска и наравно, Словачка. Улице града испуњене су туристима. Спустивши се у Стари град, у језгро и срце Братиславе, осећала сам се онако, као прави путник када закорачи у нове улице. Интиман и компактан историјски центар града претворен у пешачку зону, својом атмосфером опушта и забавља и сваки корак изнова постајао је занимљивији. Тамо смо обишли Главни трг (Hlavne namesti),  ту је прелепа Максимилијанова фонтана, најстарија у граду - из 1572. године. Видели смо много статуа, а најзанимљивија је била она у природној величини, која наслоњена на клупу ,,слуша'' сваку нашу реч, бар нам је тако рекао наш водич. Иако смо се кратко задржали у Братислави, по ономе што смо видели, рекла бих да је Братислава заиста прелеп град.

 

Након дужег путовања, стижемо у Праг, главни град Чешке. То је град са сто торњева, Златни град. Саграђен је на седам брда и пресечен је кривудајућом реком, Влтавом. Иако сам много чула и прочитала о Прагу, тек када сам видела сву ту лепоту, била сам одушевљена.

Праг се некада звао Вишехрад, а ево како је добио име ‚‚Праг''... За време владавине принцезе, Либуше, како је земља расла, указала се потреба за новим градом, па су поданици упитали принцезу где да га саграде. Она им је предложила: "Тамо где су четири елемента у складу - плодно тло, чист ваздух, довољно шуме за ватру и чиста вода." Пошто су се принцеза и принц попели на највишу тачку Вишехрада, принцеза је при заласку сунца испружила руку према истоку, у правцу густих шума и рекла: ‚‚Видим висок дворац чија слава досеже до звезда. Уколико, народе, пођете тамо у густој шуми срешћете човека који деље праг за своју кућу. На том месту подигните дворац и назовите га по ПРАГУ који човек деље - Праг!''

            Када смо стигли, сместили смо се у хотел ‚‚Toп'', отишли смо на вечеру, а онда, када је свануло, кренули смо у обилазак Златног Прага. Због величине града, разгледање Прага, првог дана у јутарњим сатима почели смо аутобусом и дивили смо се предивним грађевинама... Посетили смо прашки дворац, који је увек отворен за посетиоце, сликали смо се с војницима на улазу, што је било врло забавно, али смо се држали правила, да се не обраћамо војницима и да их не дирамо. Дошли смо до катедрале Св. Вида. Изграђена је у готичком стилу 1344. године. Пролазећи преко моста, краћом шетњом, дошли смо до Староградског трга. На тргу, се налази астрономски сат направљен 1410. године. Детаљно израђен сат показује године, месеце, дане и сате, као и излазак и залазак сунца, месеца, као и небеске знакове. Након што смо видели све знаменитости Староградског трга, упутили смо се према Вацлавском тргу. На почетку трга налази се Народни музеј, споменик Св. Вацлаву. Дуж трга налазе се робне куће, продавнице сувенира и ресторани за све укусе. Овде се, такође, налазе многи улази у подземну железницу за све смерове. Остало нам је времена и за шопинг. Заједно са другарима, обишла сам све најпознатије продавнице, била сам одушевљена.

 

Следећи дан из Прага, отишли смо до једне од најпознатијих бања на свету, бање Карлови Вари. Она је удаљена од Прага 140km. Тај градић настао је у првој половини 14. века. Назван је по Карлу Четвртом, који га је сам основао. Легенда каже да је краљ пошао у лов на јелене и ранио је једног јелена, који је успео да побегне. Стигли су га пси заглављеног у блату, а кад су га ловци извукли - ране није било. Онда је краљ, опет по легенди, намазао руке блатом, јер је имао проблема са костобољом и одједном бол је нестао! Тада је наредио да се ту подигне насеље где ће људи долазити да се лече. Кроз обилазак овог малог, али прелепог места најјачи утисак на мене оставио је чувени гејзир... Поред разноврсних сувенира који се продају у радњицама поред гејзира, продају се тзв. ‚‚окамењене" руже. Прича се да се цвет руже остави десет дана у овој води и настане ‚‚Камени цвет". Тамо је развијена индустрија порцелана, кристалног стакла и хартије. У Карловим Варима пробали смо њихове округле обланде са различитим филовима. Њихово пиће ‚‚beherovkа'' је ракија или ликер која садржи тридесет две врсте лековитог биља.

Било је више него узбудљиво та два дана... Посетили смо и чувену дискотеку ‚‚Hany Bany'', ту смо се лепо провели, имали смо прилику да слушамо српску музику, што је за мене било врло необично.

Нашем путовању се полако ближио крај. Међутим, пошто смо се враћали преко Аустрије, свратили смо у Беч, град културе, ренесансних и рококо стилова, знаменитости, познатих композитора, књижевника...Тамо смо се задржали два сата, али успели смо да видимо бар део прелепог Беча. У граду влада савршени ред: у понашању, у промету, све функционише на време, све је врло чисто и уредно. Беч лежи на обалама великог Дунава. Главна бечка авенија, кажу, једна је од најлепших улица света. Затвара најужи градски центар, по њему се возе трамваји с којима се може кружно обићи и разгледати.

29.09.2013, око 22h,стижемо у Кикинду и ту се наше путовање завршава. Могла бих писати још много тога, али овде ћу да станем, јер свако је ово путовање доживео на свој начин и сигурна сам да нико није остао равнодушан. Матурска екскурзија остаће ми заувек у прелепом сећању. Видела сам и фотографисала најлепша места, дружила се са другарима, а што је најважније-нешто ново сам и научила.

Ученица Јелена Бербаков, IV3

 

Путопис

Пре него што смо кренули у Праг, нисам се нешто претерано радовао путу. Не волим  много да путујем, али у овом случају путовање и боравак у аутобусу било је једнако занимљиво као и сам Праг, Беч и Братислава.

Био је то дуг пут до Братиславе, а тамо су нас сачекале занимљиве грађевине, зграде прибијене једна уз другу, али и ситна киша која нам је мало кварила обилазак. Кратко смо били у Братислави, али вредело је. Наставили смо свој пут ка нашем главном одредишту, граду хиљаду торњева.

Стигли смо тек увече, уморни и исцрпљени од дугог пута. Био је то диван поглед на Праг у вечерњим сатима. Прошли смо кроз велики део Прага док нисмо стигли до хотела. Хотел ме је одушевио својим изгледом, али и свиме унутар њега. Он је оставио на мене највећи утисак те прве вечери. Прво вече је прошло брзо, док смо  упознавали хотел. Шведски сто и храна су били одлични, искрено, нисам се надао тако доброј храни.

Следећа два дана смо обилазили оно због чега смо првенствено и дошли. Карлове Вари су једнако лепо место као и сам Праг, са неком својом чудном атмосфером и људима. У Карловим Варима највећи утисак на мене је оставило понашање људи, јер сви имају неке пљоснате чаше из којих пију неку чудну масну воду, која наводно има лековита дејства. Брзо су пролазили сати на екскурији, а поготово у обиласку Прага. Праг смо обилазили пешице, била је то дуга рута. Сви смо пешачили онако уморни, али нисмо се много ни жалили, јер нам не би ни вредело. Наш водич је имао велики план и није губио време на одмор, желео је све да обиђемо, па да нам остане слободног времена. Праг је заиста предиван, што смо се и уверили када смо посетили места као што су Карлов мост, катедрала Светог Вита, разне занимљиве скулптуре, а кроз уске уличице смо упознали прави дух Прага.

Пловидба Влтавом и статуа Светог Вита, где смо сви замислили жељу, која ће наводно бити остварена,  на мене су оставили најјачи утисак. Дан је прошао веома брзо и занимљиво и већина је једва чекала да стигне у хотел да се одморимо.

Када смо излазили из Прага и кретали ка Бечу, листао сам слике и све ми је деловало као сан. Све је лепо прошло и сви смо срећни и задовољни кретали ка Бечу. Када смо стигли у Беч, имали смо и шта да видимо, а већ смо били пуни доживљаја. Беч много подсећа на Праг, али ми атмосфера није тако лепа као у Прагу. Можда сам мало времена провео у Бечу да бих могао боље да га упознам и да прокоментаришем на прави начин.

Пуни доживљаја и разних занимљивих прича кренули смо пут Кикинде.

 

Ученик Дејан Малиџа, IV3

 

Путопис

После дужег врeмена непутовања у иностранство, радовала сам се одласка у Чешку. Ово путовање је учинило још бољим чињеница да ћу четири дана, у једној од лепших земаља света, провести са својим пријатељима из разреда. За ове четири године које смо провели заједно никада нисмо путовали ван Србије и никада нисмо нигде ишли дуже од једног дана. Ово ми је била јединствена прилика да упознам свој разред у потпуно другом светлу.

Након раног буђења и дугог опроштаја од породице, кренули смо на пут ка нашој и мађарској граници, кренули смо на пут ка неочекиваном. Иако смо се информисали о нашим дестинацијама и даље нисмо знали шта да очекујемо.

 

После вишечасовног путовања и много спавања на путу, стигли смо у Братиславу. Град је био прелеп. То што је падала киша само је повећало лепоту града. Очарала ме је архитектура зграда, пријатност локалних људи, туристи са свих страна... Нисам могла да верујм где се налазим. Све је деловало тако нестварно. Водич нас је повео у обилазак града. Историја града и његова очуваност ме је фасцинирала. Оно што је можда оставило највећи утисак на мене није структура зграда, већ топлина људи и њихова моћ да опросте. Тај утисак настао је из приче о човеку који је обећао да неће освојити Братиславу. Као захвалност људи су му направили кип. Иако је тај човек прекршио своје обећање и ипак освојио Братиславу, народ је сачувао његов кип. На нашем путу разгледања такође смо наишли и на једног врло интересантног  човека. Многи пролазници били су убеђени да је и он статуа, док није почео да се помера и испушта звукове. Након проведених неколико сати у Братислави, поново смо кренули на пут ка нашој главној дестинацији, ка Прагу. Стигли смо у касним вечерњим часовима, али нас је особље дочекало са осмехом. Хотел ме је очарао. Осећала сам се као нека позната личност.

 

Сутрадан ујутру, након доручка и малог кашњења, кренули смо ка Карловим Варима. Нисам знала шта да очекујем, али оно што сам видела ме је оборило с ногу. Све је изгледало као из бајке. Зграде пуне историје, свака све лепша од претходне. Просто одузимају дах. У центру града налазила с стара пијаца која је претворена у шеталиште на којем може да се проба вода из градског подземног извора. На зиду на самом крају шеталишта налази се плоча која прича причу настанка бање. По легенди један војник који је пролазио шумом био је рањен у ногу и случајно је стао на место где је земља била мекана и нога му је пропала. Када је успео да извуче ногу видео је да му рана полако зараста. Тако је настала бања Карлове Вари.

Провели смо још неколико сати у Карловим Варима, а потом смо добили слободно време на главном тргу у Прагу. Трг је невероватан. Са сваке стране продавнице разних врста. Ту су продавнице сувенира, хране и пића, одеће, обуће, америчка продавница Starbuks. Продавница која ми је „запала за око“ по обиласку трга била је са излогом са новцем. У излогу је имала разне новчане валуте. Главна атракција главног трга Прага је 200 Shops. Споља ова зграда изгледа невероватно, али када се уђе, све постаје још боље. Покретне степенице за горе и доле, продавнице разних врста,све је изгледало невероватно. Иако смо мало времена провели на главном тргу, тешила ме је мисао да ћемо се поново вратити сутра. Сад је било време за вечеру, па за одлазак у дискотеку. Нажалост, у дискотеци нисмо провели много времена, али смо се лудо забавили. После журке, ретко ко је спавао.

 

Сутрадан, мало одморни, кренули смо у обилазак Прага. Тог дана сам схватила зашто град носи назив Златни Праг. Свака важна историјска зграда имала је позлаћени кров или статуе на крову. Зграде су имале такву очувану историју и лепоту да ме је то запањило. Не само због лепоте, већ због чињенице да су тако лепо очуване и после толико година. Једна од грађевина која је на мене оставила најбољи утисак била је катедрала коју смо посетили. Споља изгледа величанствено. Стварно је узгледала као из снова. Нажалост, нисмо могли да уђемо због велике гужве. Након тога још већи утисак на мене је оставио Карлов мост и његова легенда да је саграђен малтером у којем су додати јаја и млеко да очврсну малтер. Мост има статуу светог Јана Непомуког, на чију плочу у подножју статуе се ставља лева рука и замисли жеља. Та жеља ће се према легенди статуе једног дана остварити.

 

Након три дана проведених у разгледању, куповини и дружењу и бољем упознавању, било је време да кренемо кући. Одлазећи на доручак, сви у последњем моменту сликају величанствени хотел. Спаковани и пуних стомака крећемо на пут ка Србији. Успут смо посетили прелепи Беч. Архитектура зграда подсетила ме је на античку Грчку, чак су и неке статуе биле грчки богови. Због мало проведеног времена и хладног времена први утисак је био да је град хладан. Он има прелепе зграде пуне историје, али смо морали са кренемо на пут па нисмо успели да много чујемо о њима. Највећа статуа, а и по мени најлепша, је статуа Марије Терезије. Она осликава њену лепоту и моћ. Такође ме је одушевила статуа грчке богиње мудрости Атине. Обе ове статуе представљају велике жене.

 

Пут ка кући био је ништа мање  узбудљивији. Сви су били уморни и назебли, неки чак и болесни, али чим смо прешли границу и ушли у Србију, аутобус је испунило весеље. Певало се, поредили су се доживљаји, али заједничко нам је било  то да не можемо да дочекамо да стигнемо кући и очарамо наше вољене причама наших доживљаја и поклонима које смо им донели. Поклони су обрадовали наше вољене, а нас ће заувек подсећати на незаборавно путовање у очаравајућу земљу. Надам се да ми нисмо последња генерација која ће ићи на овакво путовање, да је ово само почетак доживљаја ученика Економско - трговинске школе.

Ученица Кристина Шимон, IV3

 

 

Пут у Братиславу, Праг и Беч са економског аспекта

Братислава

Крећемо на пут. Братислава нас чека, град пун могућности са великим БДП-ом и високим животним стандардом.

Братислава има богато пољопривредно земљиште са 1.000 хектара винограда на падинама Малих Карпата и представља највећу виноградску област у Словачкој.

Око 150.000 људи из Словачке путујe у Братиславу на посао. Незапосленосту граду је 3%.

Однедавно, сервиси и високо-технолошко оријентисани послови су у Братислави у наглом порасту. Многе глобалне компаније граде своја представништва, укључујући IBМ, Dell, Аccеnturе, АТ&Т, Lenovo и SAPAG.

На источној обали Дунава налази се стари, историјски део града, а велика пажња поклања се управо заштити и обнови старих делова Братиславе. Југоисточно од централног дела, налази се пристаниште. Индустрија је сконцентрисана у источном делу града, а на западној се сместио модерни део града. Братислава је центар хемијске индустрије, иако не заостају прехрамбена, машинска и текстилна индустрија, као и бродоградња и рафинерија нафте.

Привреда Братиславе је успешна, већином се базира на:

- сервисима

- инжењерингу (Volkswagen)

- хемијској и електричној индустрији.

БДП по глави становника, који је био 27.802 евра (2004.) достигао је 129,3% просека у Европској унији, и он је други највећи (после Прага) у свим регионима свих недавно учлањених држава чланица Европске уније.

Праг

Пут се наставља напуштамо прелепу Словачку и настављамо према Чешкој и највећем индустријском и туристичком центру средње Европе, Прагу.

Праг, као главни град Чешке, је традиционално једно од највећих привредних средишта. Поред значајне филмске индустрије и најразвијеније гране, туризма, у граду је развијена прерађивачка индустрија.

Бруто домаћи производ износио је 2002. године 620 милијарди круна с високим националним дохотком по глави становника. У поређењу с БДП-ом ЕУ, изражено по куповној моћи, Праг је 2006. године достигао индеxод 162,3 процената.

Прерађивачка индустрија Прага чини 7,6% укупне производње земље, па је Праг у регионалним оквирима на 5. месту од 14 региона. Индустријска постројења су нарочито на североистоку и југозападу града. На градском подручју је 2003. било 733 индустријска постројења с укупно 111.000 радника.

По обиму се истичу две гране: производња прехрамбeних производа и електричних и оптичких уређаја, с око 33.000 милиона круна у 2002. години (12% производње у земљи). Нарочито је јака производња радио и тв пријемника (20% укупне производње).

Следећа грана је штампарство са продукцијом од 24.500 милиона круна. Праг у овој грани због велике концентрације (44% укупне производње) долази процентуално на прво место у земљи.

Шкода Плзењ, званично Шкода Холдинг а.с. је чешкомашинска компанија са дугом традицијом, данас са седиштем Прагу.

Занимљиво је да је фабрика Шкода значајан испоручилац цевовода за електрану на Нијагариним водопадима, као и делове за Суецки канал, делове за пиваре у целој Европи и сл. Шкода је данас једна од малобројних фирми у свету, која производи турбине. Такође производе и возове за метро.

Кралове Вари

Још смо у Чешкој, крећемо према Карловим Варима, светски познатом бањском лечилишту на северозападу Чешке Републике и Бохемије.

Карлове Вари су једна од најпознатијих бања у целом свету. Велики део данашње славе, град дугује и изузетно лепо очуваној архитектури уоквиреној очуваном природом на околним брдима.

1807. године почела је производња ликера Бехеровка који је постао у наредним годинама познат у Чешкој, али и у свету. Друге гране индустрије су почеле да се развијају 1844. године. Од 1870. године град је спојен железничком мрежом. Крајем 19. века, Карлове Вари се архитектонски мењају појавом грађевина у стилу необарока, неокласицизма и неоренесансе. Тада град постоје монденско место у које су долазили владари, племићи и богата господа.

Беч

Нажалост наш пут се ближи крају, последњи дан, крећемо према Кикинди,али пре тога свраћамо у величанствени град Беч, главни град Аустрије.

Са око 1.730.000 становника (2,4 милиона на ширем подручју града) Беч је 10. највећи град Европске уније, далеко највећи град Аустрије и њено политичко, економско и културно средиште.

Беч спада међу најпросперитетније регионе Европске уније. У поређењу са просечним БДП-ом Европске уније (ЕУ просек: 100%) Беч је 2007. године досегао БДП индекс од 180% и тиме је 5-ти  најбогатији град-регион Европске уније, уз регионе Ужег Лондона (303%), Луксембруга (251%), Брисела (248%) и Хамбруга (195%). Град ужива и високу међународну репутацију у погледу животног стандарда, ниске стопе криминалитета и високог нивоа личне и социјалне сигурности становништва.

На основу студије консултантске фирме за људске ресурсе Мерцер, Беч је 2009. године заузео 1. место ранг листе градова са највишим животним стандардом у односу на највеће градове  света.

Иако  је Аустрија континентална држава, Бечка лука је протеклих година успела видно да подигне промет и добит има велики значај за целу регију. Промет је у поређењу са годином раније повећан је за 6,7% на 50,8 мииона еура. Бечка лука годишње пребаци 12 милиона тона робе.

Беч, леп град који ужива међународну популарност, није само угодан, него и привредно важан фактор. Више од 11 милиона ноћења у 2011. години су импресиван доказ за то. Ових једанест милиона долази радо, али не само како би одмарао. Беч је најомиљенији конгресни град у свету! Захваљујући 181. међународном конгресу у 2011. години (у поређењу с тим: Лондон 115, Рим 92), аеродром Wien-Schwеchatје забележио 20 милиона путника. Сви гости Беча су заједно са осталим особама које су користиле садржаје града за испуњавање слободног времена потрошили 8 милијарди евра. Тиме слободно време и туризам на локалној додатној вредности имају удео од 10%. У овом контексту можда још један интересантан податак,а то је биг мек индекс. Овај индекс показује колико дуго се мора радити да би се могао купити овај већи хамбургер у неком од ланаца брзе хране, у бечком народном изразу познат као "Schachtelwirt". У Будимпешти је потребан скоро један сат, у Мадриду 27 минута, у Паризу 20, а у Бечу је у просеку довољно 17 минута рада како би се овај производ купио.
У том смислу: Високо поштовани привредни подузетници, цењени учесници конгреса, драги туристи, срдачно добродошли у Беч.

Слободно кретање роба, људи и услуга, у ЕУ очигледно је заживело пуним плућима. 33% нових бечких предузетника не поседује аустријско држављанство, те потиче из чак 91 земље, од чега су најзаступљеније нове чланице Европске уније и Немачка. Процењује се да данас у Бечу живи око 180.000 Срба.

Након овог путовања имам успомене и сећања која никад нећу заборавити. Видео сам колико је код њих виши животни стандард и како изгледају најразвијенији градови средње Европе.

Њихово највеће богатство је у томе што су сачували град и културне знаменитости онаквим какве су биле и пре много година.

Ученик Предраг Латиновић, IV3

 • 1
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 2
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9