Специјалистичка обука младих кувара-бивших ученика наше школе

Специјалистичка обука младих кувара-бивших ученика наше школеСпецијалистичка обука младих кувара-бивших

ученика наше школе

Медитеранска кухиња

Дрвеник, 2015.

У оквиру регионалне сарадње између наше школе,  Средње струковне школе „Блаж Јурјев Трогиранин“ из Трогира у Хрватској,и CMCA академије са Хвара,  бивши ученици наше школе смера- кувар: Дејан Дивић, Теодор Алар и Верица Колданов заједно са наставником Душком Вокићем, отпутовали су у  хрватски градић Дрвеник на специјалистичку обуку под називом „Медитеранска кухиња“.

Обука је трајала од  7. новембра до 21. новембра 2015. године. Сви ученици су успешно положили испит и заслужено добили сертификате Хрватске мастер шеф академије.

CMCA (Croatian Master Chef Association) је нова асоцијација на хрватској и европској кулинарској сцени, основана 2013. године. Новоотворена академија је подељена у три дела и односи се на:основе медитеранске кухиње у којем се полазници упознавају са намирницама и њиховом припремом, традиционалну медитеранску кухињу и модерну медитеранску кухињу. Наши ученици су успешно савладали први степен који се односи на основе медитеранске кухиње. На пролећа следеће године, очекује их полагање за други степен.

Из Београда за Макарску кренули смо 6. 11. 2015. године у 19 сати. У Макарску смо стигли следећег дана, у суботу ,7. 11. 2015. године, око 9 сати. Дочекао нас је и срдачно поздравио ментор Никша Ивичевић, потпредседник Академије и мајстор кувар са титулом првог реда. По доласку у Дрвеник а после доручка, мајстор Никша показао нам је просторије конобе у којем се одвија обука и упознао нас с наставним планом и програмом едукације.

Обука је започета већ тога дана, теоријским делом, у којем је мајстор Никша Ивичевић говорио о фундаменталним поставкама угоститељског куварства, као и о његовој историји и развоју. На овом првом часу,  деца су активно учествовала допуњујући ментора, и сама излажући научено у нашој школи везано за организацију рада у кухињи, врстама кухиња, особљу и слично. Након наставе, договорена је свакодневна динамика обуке: доручак у осам, настава у девет па до ручка у 12 сати, одмор до 13 сати, затим послеподневни део од 13 сати до 19 сати. Након тога уследило је слободно време.

Обука се у следећим данима одвијала по устаљеном реду. Деца су спремала традиционална медитеранска, односно далматинска јела попут рибље супе, рибљих плата, разних риба и плодова мора на градели, брудета, маринада, саура, карпаћа, риба на лешо, црних рижота, бузара... Припремали су такође и разне сосове или умаке који се користе у медитеранској кухињи, радили су мусаку на далматински начин, вршили правилну дегустацију маслиновог уља и вина, учили да препознају и беру зачинско биље које расте на планини Биоково, спремали котлете морског пса и још много тога. Обука је била врло садржајна и на моменте изузетно напорна.

Предавачи су нам били професори куварства Иван Перић, Лука Главота и Антон Бузолић сви са титулом мајстора ку(х)варства првог реда, затим Вељко Барбијери, историчар гастрономије и наравно ,мајстор Никша, кувар мајстор првог реда, са преко 50 медаља на међународним такмичењима.

Задњег дана обуке полагали смо испит за проверу знања и положили га. Додељени су нам сертификати CMCA академије који ће много значити нашој деци, сада већ младим куварима, у њиховој даљој каријери.

За Београд смо кренули 20. 11. 2015. године у 20 сати и 30 минута. После 13 сати путовања, закорачили смо на тло нашег главног града у суботу 21. 11. 2015. године око 9 сати.

Шта да кажемо на крају? Све задатке који су нам  били постављени  обавили смо како треба и достојно представили нашу земљу, наш град и нашу школу. Однос домаћина према нама био је више него коректан, на моменте смо помишљали да смо код куће. Деца су искористила пружену  шансу и сада је на њима да искроје судбину свог професионалног развоја.

На крају, ,захваљујемо онима без којих ово не би било могуће, а то је СО Кикинда која је сносила комплетне финансијске трошкове путовања, смештаја и исхране, као и обуке. Надамо се даљој сарадњи. Хвала исто тако управљачким структурама наше школе, стручним службама и свима који су на било који начин помогли.

Душко Вокић

  • 1
  • 2
  • slika-a1
  • slika-a2
  • slika-a3
  • slika-a4
  • slika-a5
  • slika-a6
  • slika-a7
  • slika-a8
  • slika-a9
  • slika-b1
  • slika-b2
  • slika-b3
  • slika-b4
  • slika-b5
  • slika-b6
  • slika-b7
  • slika-b8
  • slika-b9