Совембар

 

photo icon U okviru Časa odeljenjskog starešine 1.1 razreda, profesor Tanja Radovanov, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovala predavanje o zaštićenim vrstama ptica na teritoriji grada Kikinde, povodom 8. “Sovembara”.

thumbnail 1

Predavanje je održala Miroslava Krnić, sekretarka Sekratarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz prezentaciju i animirani film, i upoznala je srednjoškolce sa prirodnom ekološkim bogatstvom Kikinde.

- Pored sova na gradskom trgu (Kikinda najveće gradsko zimovalište sova utina na svetu), dve trećine ptica na “Pašnjacima velike droplje” su zaštićene i ugrožene vrste. Malo je i poznato da se jedino gnezdo orla krstaša u Srbiji nalazi upravo na “Pašnjaku velike droplje”. Cilj ovih predavanja je da se deca edukuju o tome šta mi zapravo imamo, da nauče kako da zaštite životinje, ali i da prenesu vest o ovome kako bi drugi došli da vide ono po čemu smo mi jedinstveni i prepoznatljivi. Pored toga, đacima ćemo predstaviti sve što smo mi u proteklih desetak godina uradili u oblasti promocije, zaštite i očuvanja zaštićenih vrsta- objasnila je ona.