Економска трибина 24. 11 2016.

 

Picture 001Eкономска трибина школске 2016/17. године.

Дана 24.11.2016. у просторијама нове медијатеке Економско-трговинске школе Кикинда одржали смо традиционалну економску трибину под називом „Како започети сопствени посао?“ Циљ ове трибине, као и претходних, јесте да нашим ученицима приближимо савремене економске теме, као и актуелне проблеме, али и шансе присутне у нашем привредном окружењу.  У одабиру овогодишње теме руководили смо се чињеницом да је нашим ученицима - матурантима потребна додатна подршка у одабиру будућег занимања, делатности или посла којим ће се бавити, те да ће им искуства наших гостију бити од драгоцене помоћи у будућности.

Наши гости били су: Мирјана Перовић, адвокат; Драган Миланков, самостални предузетник из области подршке пословању и Тибор Хорват,  генерални секретар Регионалне привредне коморе Кикинда, док је укупно 36 ученика матурантских одељења  IV/1,IV/2,и IV/4, као и наше колеге - професори Зора Гавранчић, Драган Голић, Јасна Грбић, Гордана Јокић, Ружица Глушица и Љиљана Јовчевски имало прилику да од њих добију детаљне информације о почетку и развоју сопственог посла.

Трибину је започео наш ученик Александар Попов из одељења IV/4 веома интересантном и живописном презентацијом „Преко трња до звезда“, путем које смо се  упознали са различитим причама  врхунских и светски познатих и признатих уметника, научника, бизнисмена и спортиста. Кроз  животне приче Била Гејтса, Силвестера Сталонеа, Елвиса Прислија, Алберта Ајнштајна, Мајкла Џордана, Хенрија Форда, Томаса Едисона, Чарлија Чаплина, као и нашег суграђанина Младена Крстајића схватили смо да многе познате личности које су доживеле светски признату славу, освојили многа врхунска признања и највеће награде нису одувек биле успешне и овековечене „ловоровим венцем“. Скоро свако од њих у својој биографији имао је изузетно тешке тренутке, али упркос томе, захваљујући својој интелегинцији, мудрости, труду, храбрости,  упорности и истрајности, некад и стицајем срећних околности, доживели су да постану личности које су на свој начин успеле да промене свет.

У истом духу наставили смо са темом започињања сопственог посла, где су гости изнели своја искуства и практичне савете из ове области.

 Одговором на питање наше ученице Јелене Мирков  „Да ли волите свој посао?“ добили смо и поенту овог нашег дружења, јер је одговор наших гостију био једно велико и безрезервно „ДА“. Овим смо заједнички дошли до закључка да је важно следити себе, своје ставове, убеђења, али и своја осећања приликом избора професије и започињања сопственог посла. Дакле, будите храбри, истрајни, стичите знања и искористите сваку шансу. Уколико на том путу и начините неку грешку, сетите се речи великог Томаса Мана: „Уз великог човека иду и велике грешке“. Тада се нећете више плашити грешака, већ ћете их само посматрати као покушај на путу за успехом.

У Кикинди, 28.11.2016. године                                

Организатори трибине:

                                                   Професори Станислав Завишин и Наташа Вучковац

 

 • Picture 001
 • Picture 002
 • Picture 003
 • Picture 004
 • Picture 005
 • Picture 006
 • Picture 007
 • Picture 008
 • Picture 009
 • Picture 010
 • Picture 011
 • Picture 012
 • Picture 013