Генерална скупштина уније средњошколаца Србије

Генерална скупштина уније средњошколаца СрбијеГенерална скупштина уније средњошколаца Србије

(УНССГС)

07.11.2014. године у Београду одржан је скуп представника Уније средњошколаца Србије. Скупу су присуствовали представници средњих школа из наше општине као и представници осталих многобројних школа из Србије.

У просторијама општине Стари град ималисмопрво медјусобно упознавање, као и упознавање са агендом, активностима које нас очекују, начином и правилима рада УНСС – а. Такође смо упознати са пројектом „Средњошколци за средњошколце“ (СЗС), пројектима који су финансирани из средњошколског фонда (СЗС), као и са кандидатима за Управни и Надзорни одбор.

Следећег дана су  одржана предавања на теме:

- Политичка платформа УНСС-а;

- Декларација о образовању;

- Нови модел ученичког парламента;

- Ученички парламент - стање на локалу;

- Сексуално образовање у школама;

- Економска криза у образовању и ОБЕССУ;

 

Рад се одвијао у шест оформљеих група. Сваку групу је чинило 10 учесника. Био сам члан радне групе „Политичка платформа УНСС - а“.  Вођена је опширна дискусија о:

- Вршњачкој едукацији;

- Ваннаставним активностима;

- Приватизацији;

- Приступу вишем и високом образовању;

- Еволуцији образовања.

 

На крају дискусије о горенаведеном дати су предлози који су реализовани на Генералној скупштини УНСС– а.

08.11.2014. године одржана је друга радионица у циљу упознавања са „ОБЕССУ“ и економском кризом образовања.

Истог дана одржана је дебата на тему: „Гласање са 16“ на којој ни после опширне и разноврсне дискусије нисмо успели да усагласимо мишљења о томе да ли лица са 16 година треба да остваре право на гласање или не.

09.11.2014. одржана је Генерална скупштина Уније средњошколаца Србије (УНССГС). Изгласана су питања битна за даљи рад УНСС, поднет је извештај о раду Надзорног и Управног одбора, извршене су измене у Декларацији у образовању и Политичкој платформи УНСС-а. Изабрани су најбољи пројекти финансирани из Средњошколског фонда, изабрани су и именовани нови чланови Управног и Надзорног одбора.

За ова три дана стекао сам једно велико искуство, упознао се са мени до тада непознатим стварима. Склопио сам многа познанства и надам се да се ово дружење неће прекинути, већ да ће се наставити и обогаћивати новим знањем.

Значење скраћеница:

- УНСС – Унија средњошколаца Србије

- СЗС – Средњошколци за средњошколце

- ОБЕССУ – Органисинг Буреау оф Еуропеан Сцхоол анд Студент Унионс

 

Председник ученичког парламента

Никола Секулић